De broodjesvloer, of combinatievloer

Eerder hebben we het al gehad over het verbouwen van de badkamer, en hoe belangrijk warmte in je huis is. Maar deze keer willen we het hebben over iets fundamentelers. Namelijk datgene wat je elke dag gebruikt, je vloer. Iets specifieker willen we het hebben over een broodjesvloer. Je kent het misschien al als een combinatievloer. Waar deze combinatie uit bestaat, en wanneer je deze combinatie gebruikt, vertellen we in dit artikel.

Welke combinatie wordt er gemaakt?

Het heet niet voor niets een combinatievloer. Het gaat hier om de combinatie van vbi balken en vulelementen. De vulelementen worden ook wel EPS broodjes genoemd, vandaar de andere naam ‘broodjesvloer’. De vbi balken zijn de dragende liggers, en zullen het meeste gewicht gaan dragen. Het zijn balken die parallel aan elkaar geplaatst worden in de ruimte. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met de vulelementen, ook wel EPS broodjes genoemd. Deze vulelementen zorgen aan de ene kant voor isolatie, en aan de andere kant zorgen ze ervoor dat de vloer niet te zwaar wordt. Hij dient namelijk ook als plafond voor kruipruimten, waar ik zometeen meer over vertel. Als de vbi balken en vulelementen geplaatst  zijn als basis, wordt er een rooster overheen geplaatst voordat een laag beton gestort wordt. Het rooster zorgt ervoor dat het beton steviger wordt, en wordt op dezelfde manier gebruikt als bij gewapend beton.

Wanneer gebruik je een combinatievloer?

Een combinatievloer wordt enkel gebruikt bij begane grond, wanneer er een kruipruimte onder de vloer komt. Het is dus ook het plafond van de kruipruimte. De combinatievloer kan niet worden gebruikt op de eerste etage, tweede etage of hoger. De combinatievloer is stevig, isolerend en niet te zwaar. Daarom is hij ideaal als vloer boven een kruipruimte.