Spouwmuurisolatie, de voordelen en de kosten

Voor een relatief kleine investering kan je met spouwmuurisolatie grote resultaten bereiken. Gemiddeld wordt voor dit type isolatie €15 euro per vierkante meter gerekend. Omdat er meerdere factoren invloed hebben op deze prijs (arbeidskosten, materiaal, BTW) kan dit soms hoger of lager uitpakken. Maar als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld binnenmuur isolatie wat €100 per vierkante meter kost en buitenmuur isolatie waar je €130 per vierkante meter voor moet neerleggen, is dit financieel een zeer aantrekkelijke optie.

Hoe wordt spouwmuurisolatie gedaan?

Wil je je spouwmuur laten isoleren, dan worden er eerst een aantal kleine gaten in de muur geboord tot aan de spouw. Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur en hier verlies je een boel warmte. Er wordt een slang aan de gaten gelegd en isolatiemateriaal naar binnen gepompt tot de spouw vol is. Dit is vaak schuim, piepschuim, glas- of steenwol. De ingreep is klein en niet erg arbeidsintensief. Daarom kan een spouwmuurisolatie snel uitgevoerd worden en blijven de arbeidskosten laag.

De prijs is laag, maar wat krijg je terug?

De uitgaven voor spouwmuurisolatie zijn laag omdat er weinig kans is op schade en dus extra kosten nauwelijks voorkomen, maar ook omdat het aantal arbeidsuren klein is en het materiaal goedkoop. Dit betekent echter niet dat de kwaliteit van de isolatie slechter is. In tegendeel, op een huis van gemiddelde grootte kan je per jaar tot €500 terugverdienen aan je stookkosten. Dat betekent dat je de uitgaven binnen vier jaar terug kan hebben en je kan beginnen met het echte besparen op je energierekening.

Subsidie

Ook zijn de percentages van de BTW op isolatiewerkzaamheden sinds 2014 aangepast. Het is de moeite waard om bij je gemeente na te vragen of je in aanmerking komt voor deze subsidie. In plaats van 21 procent BTW betaal je dan maar 6 procent over de arbeidskosten. Dat kan een groot verschil maken. Ben je van plan je huis te isoleren, dan is spouwmuurisolatie een zeer efficiënte oplossing.