Technische informatie die je moet weten over led lampen

Bij het kopen van led lampen lopen sommige mensen tegen een aantal dingen aan. Om te weten welke lamp geschikt is, is het wel handig om van te voren bepaalde technische specificaties te kennen. Daarom bespreken we er hier een aantal die van pas komen wanneer je led lampen gaat bestellen, bijvoorbeeld bij Light Expert.

Lumen

Vroeger werd met het aantal Watt de lichtopbrengst aangegeven. Zo hadden mensen een beeld bij het verschil tussen een gloeilamp van 25 Watt en een van 65 Watt. Eigenlijk is deze manier verkeerd, omdat Watt het energieverbruik aangeeft. Aangezien led lampen veel minder energie verbruiken, liggen de Wattages ook veel lager, maar dit betekent niet dat de lichtopbrengst ook lager is. Zo heeft een led lamp van 7 Watt meer lichtopbrengst dan een gloeilamp van 25 Watt. Daarom moet je voor de lichtopbrengst kijken naar het aantal lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de lichtopbrengst van een lamp.

IP markering

Led lampen hebben ook altijd een IP markering. Deze geeft aan tegen welke externe invloeden, zoals vocht en stof, de lamp beschermd is. Achter IP staan altijd twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan in welke mate de lamp beschermd is tegen binnendringende objecten, zoals stof. Het tweede cijfer geeft aan in hoeverre de led lamp bestand is tegen vocht. Een markering van IP20 betekent bijvoorbeeld dat de lamp niet beschermd is tegen stof, maar wel bestand is tegen aanraking door de vingers. Bovendien is de lamp totaal niet beschermd tegen vocht, waardoor deze alleen geschikt is voor binnen. IP65 geeft aan dat de led lamp volledig stofvrij is en bestand is tegen water, waar niet onder water gebruikt kan worden. Deze lamp is dus geschikt voor buiten.

Kelvin

Lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler en witter het licht is. Bij led verlichting staat daarom ook altijd het aantal Kelvin aangegeven. De lichtkleur is erg belangrijk voor de ogen van mensen. Daarnaast bepaal je ermee de sfeer. Zo neem je voor sfeerverlichting bijvoorbeeld een led lamp van 2200 Kelvin. Voor verlichting in huis is 2700-3000 Kelvin geschikt. In een kantoor is er natuurlijk koeler licht nodig, aangezien anders onze ogen snel vermoeid raken. Hiervoor is 4000 Kelvin aan te raden. In bijvoorbeeld ziekenhuizen, magazijnen of terreinverlichting is  er nog koeler wit licht nodig, namelijk 6000-6500 Kelvin.